Bijen helpen

Bijen halen hun nectar en stuifmeel van bloemen. Ze hebben veel bloemen nodig om genoeg te eten. Jij kunt bijen helpen door bloemen te planten of te zaaien. Bij bijenplanten en bloemen kun je zien waar je biologische planten, bloembollen of zaad kunt krijgen. Bij veel natuurvoedingswinkels kun je ook biologisch geteeld zaad kopen. Dit is heel belangrijk, want bijen kunnen niet tegen gif.

Er zijn vast wel plekken in je buurt die je kunt opfleuren met een bloemetje. Denk aan plekjes waar bijna niemand komt, bv. een bouwterrein waar maar niks gebeurd of onder een boom, maar misschien ook je eigen tuin of balkon. Het makkelijkst is om daar een zaadbom te gooien. Het voordeel van een zaadbom is dat vogels niet zo snel het zaad eruit kunnen halen. De bal valt vanzelf uit elkaar als de zaadjes ontkiemen en gaan groeien tot kleine planten.

Voor zaadbommen heb je nodig:

* drie bekers compost, potgrond of tuinaarde

* één beker klei

* een klein kopje biologisch zaad (verschillende zaden kun je hiervoor nemen)

* wat water

Meng de compost/potgrond of tuinaarde met de klei en meng het goed door elkaar. Voeg het zaad eraan toe en voeg er steeds een beetje water aan toe, totdat je kneedbare bollen kunt maken. Maak ze zo groot als een pingpongbal of ei. Je kunt de ballen ook goed in een lege eierdoos leggen. Ze moeten hierna een paar dagen drogen en daarna zijn ze klaar voor het bombardement!

Het is het beste om te bombarderen in april of mei, het liefst als het regent. Het bolletje krijgt dan direct water, zodat het zaad kan ontkiemen.

Gooi de zaadbom op plekken waar er niet gemaaid wordt en ook niet in een natuurgebied. Onthoud goed waar je ze gegooid hebt, dan kun je later genieten van de bloemen en van de bijen (en andere insecten) die hierop afkomen!