Boeken en sites

Het bijenboekje
In dit klassieke kinderboek van Jakob Streit mag kleine Koen zijn grootvader helpen de bijen te verzorgen. Door het jaar maakt hij het leven van de bijen mee: hij ziet hoe ze uit hun winterslaap komen, hoe ze in het voorjaar stuifmeelklompjes  naar het volk dragen, hoe het volk gaat zwermen. Helder en informatief, met pentekeningen. (Opmerking: de darren komen er wel heel bekaaid vanaf, daar denken we nu wel anders over.) Voorlezen vanaf zes jaar.

Jakob Streit, Het bijenboekje, 1944, eerste Nederlandse druk in 1975, Uitgeverij Christofoor, illustraties door I. Zaagman.

Het verloren boek van de honingbij
Imker Jan Goedkoop schreef dit boek oorspronkelijk om zijn kleinkinderen te laten delen in zijn liefde en verwondering voor de bijen. Allerlei aspecten van het bijenleven komen aan bod: de ontwikkeling van een volk door het jaar heen, gezondheid, de relatie tussen mensen en bijen, natuurwezens rond de bijen, bijengeschiedenis en -toekomst, de relatie tussen de bij, de koe en de regenworm. Zorgvuldig en liefdevol geschreven, de illustraties maken het af. Informatief voor kinderen en andere mensen.

Jan Goedkoop, Het verloren lied van de honingbij, 2014, uitgave in eigen beheer, illustraties door W. Goedkoop.

De bijen en de mensen
Een modern sprookje, geïllustreerd en geschreven door Janneke Rosenbrand naar een origineel verhaal van Bert Voorhoeve. De bijen willen graag bij de mensen zijn en voor hen zorgen. De mensen zijn de bijen dankbaar voor wat ze voor hen doen en wat ze hen geven, zoals honing en was. Maar in de loop van de tijd beginnen de mensen het te vergeten. Gelukkig is er nog het dochtertje van de imker, die een bijzondere droom heeft. Door die droom vindt ze iets waar iedereen blij van wordt en waar de bijen ook veel aan hebben.

Janneke Rosenbrand, De bijen en de mensen, 2019, Uitgeverij Aan de Tijd.

Een dagje naar de imker
Jean Phagoe gaat op bezoek bij verschillende imkers en leert van elke imker weer wat anders. Er zijn foto’s in het boek, maar ook tekeningen en liedjes. Achterin het boekje zit een cd met daarop de ingezongen liedjes.

Jean Phagoe, Een dagje naar de imker, 2015, Uitgeverij Boekenbent, illustraties door Ashley Tromp.

Zeg kleine bij wat dans jij mooi
Een prachtig klein prentenboek voor kinderen rond de 4-8 jaar. Door middel van tekeningen en duidelijke teksten worden de jonge kinderen meegenomen in het levensverhaal van Doris die net uitloopt (geboren wordt). Als ze gaat vliegen, ontdekt ze een prachtig bloemenveld. Terug in de kast laat ze haar zusjes de nectar proeven en gaat ze dansen om zo aan haar zussen te vertellen waar ze het bloemenveld kunnen vinden. Achterin het boekje zit informatie voor wat grotere kinderen.

Vera de Backker en Samine Wisman, Zeg kleine bij wat dans jij mooi, KNNV Uitgeverij

Handboek voor bijenfans

Gerard Sonnemans heeft een informatieboek geschreven en Jasper de Ruiter heeft er fraaie tekeningen bijgemaakt. Het boek geeft niet alleen informatie over honingbijen, maar ook over wilde bijen, waar de hommels ook bij horen. In het boek wordt verteld wat je kunt doen om de bijen te helpen. Er is ook een website waar je allerlei informatie vindt en ook gratis downloads.

Gerard Sonnemans en Jasper de Ruiter, Handboek voor bijenfans, 2018, Uitgeverij Menuet

Bienen machen Schule
Wie op zoek is naar inspiratie, tips en ideeën om met kinderen de wereld van de bijen te ontdekken, vindt op deze website een schat aan (Duitstalig) materiaal. Van kinderboeken, lespakketten en filmpjes tot cursussen en uitwisselingsmogelijkheden. Bienen machen Schule” is een initiatief van Mellifera.