Een zwerm in je tuin?

Help een zwerm in mijn tuin

Als je een zwerm in je tuin hebt: geniet van dit fenomeen! Raak niet in paniek, de bijen van een zwerm zullen in het algemeen niet steken, ze hebben hun buik vol honing en wel wat anders te doen! Zorg wel dat ze niet verstrikt raken in je (krul-)haren of (wollen) kleren.
Na enige tijd zal de zwerm zich ‘zetten’ tot een zwermtros en is de rust weergekeerd.
Let er goed op waar de tros gaat zitten, regelmatig zitten zwermen op plekken waar je ze niet ‘zomaar’ ziet zitten.
Waar komen de zwerm-bijen vandaan? Meestal vliegt een zwerm niet ver en moet er dus een imker in de onmiddellijke omgeving zitten, die graag gewaarschuwd wil worden.

Is de herkomst van de zwerm niet duidelijk, dan kunt u (ook), in een aantal gevallen via de regiocoördinatoren een imker bereiken. Regio’s met zwermcoördinatie zijn op dit moment: Zuid-Holland, Arnhem e.o., Noord-Holland / Beemster, Noord Nederland en Vlaanderen.

En mocht dit alles niet lukken en kunt u geen imker bereiken? Dan vinden de bijen zelf een behuizing in een door hen geschikt geachte holte, die door de speurbijen is gevonden. In de meeste gevallen zal de zwerm zich de volgende dag weer in de lucht begeven om de nieuw gevonden woning te betrekken. Er zijn vrij levende bijenvolken bekend, die zich vele jaren weten te handhaven, maar vaak zal een volk het ook niet redden.