Bijen in de lente

Het is mooi weer. Het is tijd om weer eens bij de bijen te gaan kijken.
Deze winter was het erger dan normaal. Ik ben nauwelijks bij de bijen wezen kijken. Dat kwam omdat ik het druk had en dat kwam ook doordat ik steeds minder de neiging heb om sturend, organiserend naar de bijen op te treden. Dat wil zeggen dat de bijen in september worden ingewinterd en dat ik vervolgens pas weer ga kijken in het voorjaar, wanneer het mooi weer is. Mooi weer wil dan zeggen dat de zon schijnt en dat het minimaal 160 C is. Dan zullen de bijen weer vliegen en dan kan ik zien hoe ze de winter zijn doorgekomen.

Het ziet er goed uit dit jaar. 7 van de 8 volken hebben de winter overleefd. (Vorig jaar waren het er maar 5 van de 10.) De volken vliegen goed en komen met stuifmeel en honing binnen. In vrij grote getalen vliegen ze uit en komen ze binnen. Dat betekent dat de volken al behoorlijk gegroeid zijn, dat ze voldoende vliegbijen hebben en dat ze ook voldoende weten te vinden aan stuifmeel en honing. Over dat laatste ben ik niet zo verbaasd. Ze staan in de boomgaard bij de Warmonderhof en daar beginnen de appelbomen te bloeien. Daarnaast staat de boomgaard vol met paardebloemen. Op ongeveer 500 meter afstand staan kersenbomen in bloei in het Wisentbos.

Het is elk jaar toch weer een verassing hoeveel volken de winter goed doorkomen. Het hangt van veel factoren af of het lukt. Deze winter was niet streng. Daardoor zitten de bijen niet rustig in de winter en gebruiken ze vaak meer honing dan wanneer het streng vriest. Ook is de winter vrij regelmatig geweest. Dat is wel gunstig. Warme en koude periodes die elkaar afwisselen kunnen de bijen van slag brengen. In warme periodes zijn ze geneigd broed aan te zetten, terwijl ze in koude periodes juist dicht tegen elkaar aankruipen.

Belangrijk ook is de dracht en het weer in augustus vorig jaar. In die periode worden de bijen uitgebroed die de winter gaan overleven. Wanneer er dan te weinig dracht is of de temperatuur is te laag en het regent veel, dan zijn deze bijen te zwak. Het gevolg kan zijn dat het volk daardoor de winter niet overleeft. De zomer was niet zo goed vorig jaar, maar kennelijk net goed genoeg.

 

Dan bestaat nog het muizengevaar. Daardoor heb ik vorig jaar 4 volken verloren. Zodra muizen in een korf of kast kruipen, verpesten ze de atmosfeer voor de bijen zodanig, dat het volk meestal komt te overlijden. Gelukkig niet dit jaar.

 

Dit jaar komen ze goed de winter uit. Nu maar afwachten hoe de zomer wordt.

 

Jan Saal