Bijen kunnen zonder manipulatie

Bij een van de weinige kasteelboerderijen die Nederland nog rijk is, is te zien hoe bijen zonder ingrijpen door imkers weten te overleven. In een noordelijke muur hebben bijen hun intrek genomen. De zon komt er nauwelijks, het is er vaak koud en in de lente beginnen de bijen veel later te vliegen dan de bijen die in 2005 aan de zuidkant de muur ingetrokken zijn, maar ze zijn er en het zijn blijvertjes. De precieze moment van intrek is onbekend, maar zeker is het dat de bijen er ononderbroken sinds 1999 zitten.

En dat:

  • zonder suiker bijvoeren om de winter door te komen (waarvan verondersteld wordt dat dat in Nederland noodzakelijk is)
  • zonder het geven van kunstraat
  • zonder chemische bestrijding van de Varroa (waarvan verondersteld wordt dat zonder deze bestrijding een volk snel het loodje zal leggen)
  • zonder zwermverhindering
  • zonder verdwijnziekte dus
  • zonder menselijke manipulatie

Maar ook de bijen in de zuidelijke muur hebben het al vier jaar overleefd. Zouden bijen niet veel vitaler zijn als we ze anders begeleiden, dwz met veel minder of zelfs geen enkele manipulatie? Iedereen kan dus bijenhouden.

Ook in 2011 zijn de bijen weer ‘los’ voor het 6e achtereenvolgende jaar.

Zondag 25 april 2010 hing er een grote wolk bijen voor de zuidelijke muur, de bijen bezochten een dag eerder al de mestvaalt en halen er o.a. hun mineralen. 24 april openden de mieren hun ondergrondse behuizingen. In grote getale kwamen ook zij weer naar buiten. Zou er een verband bestaan? In ieder geval waren het beide warme lentedagen.

In 2011 beginnen de bijen op maandag 18 april te vliegen, een warme voorjaarsdag met temperaturen boven de 20 graden. De maan staat in weegschaal, een lichtteken. Een enorme bedrijvigheid op deze dag na bijna 6 maanden winterrust

Op 27 april 2010 veel leven voor de noordelijke muur. Voor het 12e achtereenvolgende jaar hebben de bijen het zonder imkerbemoeienis weten te overleven. We wachten gespannen af of de bijen zich ook in 2011 weer zullen laten zien.

In 2011 beginnen de bijen op woensdag 20 april te vliegen. Opnieuw een zeer warme voorjaarsdag zoals de hele maand april al het geval is. Dit is dus het 13e achtereenvolgende jaar.

Zijn er imkers die al 12 jaar of langer een volk in dezelfde behuizing houden zonder manipulatie, zonder bestrijdingsmiddelen, zonder invoeren en zonder sterfte ?? Of een plek weten waar bijen ononderbroken sinds jaar en dag huizen?? We horen het graag.

bron JvK