Zembla Reportage over CRISPR-Cas 13 april 2023

Zembla wijdt in de uitzending van 13 april aandacht aan dit onderwerp. De Europese Commissie bereidt op dit moment een herziening voor van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken die er mogelijk toe leidt dat een relatief nieuwe techniek als CRISPR-Cas ook in de biologische landbouw ongemerkt zijn intrede kan doen. CRISPR-CAS denk je nu misschien, nooit van gehoord. Dat kan maar zo. Deze vrij nieuwe vorm van genetische modificatie is een knippen-plakken-techniek waarmee je heel precies DNA kunt aanpassen met de belofte droogte-, ziekte- en plaag-tolerante gewassen te maken die voedselzekerheid bieden voor de hele wereld.

Als in juni besloten wordt CRISPR-Cas niet meer onder de GMO-technieken te scharen, dan betekent dat er voor gewassen gemodificeerd met CRISPR-Cas, geen verplichte risicoanalyse en etiketteringsplicht meer nodig is. Daardoor komen deze GMO-producten onzichtbaar in de normale productie- en voedselketen terecht. En dan verdwijnt dus de keuzevrijheid voor consument én de biologische sector. GMO-technieken zijn immers niet toegestaan in biologische producten.

Hoogste tijd om meer bekendheid te geven aan de betekenis van deze genetische ‘knip en plak’-technieken voor onze dagelijkse boodschappen en de gewassen waar onze bijen op kunnen fourageren.

bron: www.Odin.nl